Vraag: Mag je bidden om beloning voor je goede werken?

Vraag:

In Nehemia komt tot vier keer toe het gebed voor: ‘Heer, vergeet de goede daden niet, die ik heb gedaan.’ (5:19; 13:14, 22, 31) Maar zijn het wel goede werken, als je ze doet om ervoor beloond te worden? In de catechismus (H.C. v/a 91) staat dat je goede werken doet tot eer van God. Kun je dan om beloning vragen voor je goede werken?

Reactie:

Nehemia heeft zich zeer ingezet voor de herbouw van Jeruzalem en het herstel van de tempeldienst. Daarbij heeft hij kosten noch moeite gespaard. Ondanks zijn uitgaven heeft hij niets van het volk willen vragen. Hij bidt of God hem deze edelmoedigheid en inspanningen ten goede wil aanrekenen. Voor gereformeerde christenen klinkt dit wat vreemd in de oren. Alsof je pocht op jezelf. En zijn ook onze beste werken niet met zonde besmet (H.C. v/a 114)?

Hoe moet je dit gebed opvatten? Een paar opmerkingen:
a. Nehemia vraagt het aan God. Hij weet dat het niet vanzelfspreekt dat de Heer zijn inspanningen waardeert. Die waardering vloeit voort uit Gods genadige beslissing en niet omdat Nehemia er recht op zou hebben.
b. In de Bijbel wordt vaker een verband gelegd tussen werk en loon. Goede werken ontvangen beloning (Mat.5:10-12,46; 6:4; 10:22,32,41; 25:24,26 1 Kor.15:42v; 2 Kor.9:6; Gal.6:7; Openb.14:13). Deze beloning betreft nadrukkelijk niet de verzoening zelf, omdat die alleen op het werk van Christus berust.
c. Het is stimulerend om te weten dat goede werken niet vruchteloos zijn. De ‘beloning’ ervan blijkt soms al in dit leven door waardering van mensen en bevestiging van geloof (H.C. v/a 86).
d. Meegewogen dient te worden dat de inspanningen van Nehemia daadwerkelijk gericht zijn op de dienst aan de Heer. Hij oogst ook tegenwerking en bespotting. Maar hij vertrouwt erop dat de Heer ziet wat hij voor Hem doet.
e. ‘Laat het niet worden uitgewist’. Het beeld van een boek waarin de Heer de namen en daden van zijn kinderen noteert, komt in de Bijbel vaker voor: Ex.32:32; Ps.56:9; 87:6; Mal.3:16; Luk.10:20; Openb.20:12. Overigens is dit geen boekhouding met credit en debet, waarbij de balans de doorslag zou geven over de toekomst (zoals in de Islam wordt geleerd).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: