Vraag: Waarom wilde Onan geen kinderen bij Tamar?

Vraag:

Waarom wilde Onan geen kinderen bij Tamar? Welk belang had hij daarbij? Hoe zat het precies met die erfenisverdeling rond Tamar en Juda?

Reactie:

Normaal gesproken werd de erfenis verdeeld over de zonen, waarbij de oudste een dub-bel deel kreeg. Als een vrouw kinderloos weduwe werd, hadden haar zwagers de plicht om haar als vrouw erbij te nemen en voor hun broer nageslacht te verwekken. Met het eerste huwelijk van Tamar zou de erfenis van Juda als volgt verdeeld worden:
Er 50%, Onan 25%, Sela 25%
Na het overlijden van Er verandert de situatie:
Onan 67%, Sela 33%
Als Tamar een zoon zou krijgen, zou die recht hebben op de erfenis van Er. Onan zou dus meer dan de helft van zijn erfenis daarmee moeten inleveren. Omdat Juda het eerstge-boorterecht van zijn familie heeft, ging het om een grote rijkdom! Onan had er veel be-lang bij om dat te voorkomen.
Nadat Tamar zwanger werd van Juda, neemt haar zoon de plaats van Er in. Omdat het een tweeling is, telt ook de tweede zoon nog mee.
Peres 50%, Zerach 25%, Sela 25%
Door de geboorte van een zoon, is de ‘zwagerplicht’ vervuld. Dat verklaart de merk-waardige mededeling dat Juda geen gemeenschap meer met Tamar had (Gen.38:26). Het zou de erfenisverdeling ook behoorlijk ingewikkeld gemaakt hebben.

Groeten,

Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: