Vraag: Wat zijn eigenlijk ‘goede werken’?

Vraag:

Wat zijn nu eigenlijk ‘goede werken’? Als je gewone werk goed doet? Maar dat doen anderen toch ook. Is er dan wel verschil?

Reactie:

Bij ‘goede werken’ denken we vaak als eerste aan bepaalde daden. In de gereformeerde traditie zijn goede werken ook wat verdacht, omdat er snel het luchtje aan zit dat je er iets mee verdienen kunt.
In de catechismus is het ‘doen van goede werken’ in zondag 32 een omschrijving van het nieuwe leven, de christelijke levensstijl, de vrucht van de Geest. Het is synoniem voor onze levensheiliging, de vernieuwing door de Heilige Geest, het leven in dankbaarheid. Soms wordt hier zelfs de term ‘wedergeboorte’ voor gebruikt (NGB art. 24).
Kortom: het gaat bij ‘goede werken’ niet alleen om bepaalde goede daden. Het gaat om een christelijke stijl van leven. Dat merk je in je gewone werk. Doe je het biddend, vanuit een christelijke motivatie en op een goede manier? Ben je betrouwbaar, integer en geduldig? Dat hoort zeker bij je leven in goede werken. En dat ga je merken in concrete daden van naastenliefde.
Doen anderen dan hun werk niet goed? Natuurlijk wel! Erken dat ook van harte! Ze kunnen je zelfs tot voorbeeld zijn. Misschien is er helemaal geen verschil zichtbaar in het gedrag. Tegelijk komt hun levensstijl niet voort uit het nieuwe leven in Christus.
Maakt het veel uit of je verschil kunt zien? Ik vind het geen doel op zichzelf dat je verschil moet maken. Richt je erop dat Gods Geest je vervult en dat je nieuwe leven steeds meer doorwerkt in de praktijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: