Vraag: Is de stamboom van Matteus 1 wel die van Jezus?

Vraag:

Het geslachtsregister waar het deze zondagmorgens over gaat is dat van Jozef. Maar Jozef is niet letterlijk de vader van Jezus. Wat is dan de waarde van deze stamboom voor Jezus?

Reactie:

Inderdaad geeft Mat.1 het geslachtsregister van Jozef. Omdat Jozef Jezus ‘adopteerde’, geldt Jezus als zijn wettelijke zoon en erfgenaam. Het eerstgeboorterecht, de zegen, de belofte die aan Jozef verbonden waren, kwamen daarom op Jezus. Waarschijnlijk is overigens ook Maria uit Davids geslacht geweest. Sommige teksten lijken erop te wijzen dat Christus ook naar het vlees uit de stam van Juda en het geslacht van David was (Heb.7:14; Rom.1:3).
Maar beslissend is de juridische lijn. Jezus droeg niet biologisch, maar wel juridisch de stamboom van zijn vader Jozef. Daarmee droeg hij ook de geestelijke erfenis en mag hij beschouwd worden als het beloofde nageslacht van Abraham en de troonopvolger van David.
Er zijn rond het geslachtsregister van Matteus best historische vragen te stellen. Wat wilde Matteus hiermee duidelijk maken? Hij geeft in vogelvlucht een overzicht van de geschiedenis tussen Abraham en Jezus: een lange weg. Matteus wil ook duidelijk maken hoe de geschiedenis wachtte op de Messias. Zeker de bijzondere aandacht voor de ballingschap wordt daardoor verklaard: het fiasco van Israël en de zonden van het volk roepen om een Verlosser. En Matteus wil ook duidelijk maken hoe in Jezus de bijzondere beloftelijn Abraham – Juda – David tot vervulling komt.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: