Vraag: Waarom staan er geslachtsregisters in de Bijbel?

Vraag:

Waarom staan er geslachtsregisters in de Bijbel?

Reactie:

De meest voor de hand liggende reden is, dat de geschiedschrijvers van Israël deze lijsten hebben opgenomen, omdat men dat gewend was in die tijd. Elke tijd heeft immers eigen gewoonten in de beschrijving van de historie. Wij zouden zulke lijsten misschien in bijlagen stoppen.
Maar daarmee is de vraag nog niet beantwoord. Want we belijden immers dat de Bijbel Gods Woord voor ons is (2 Tim.3:16). Wat is de boodschap van de geslachtsregisters voor ons?
– Soms worden geslachtsregisters met een duidelijke bedoeling opgenomen. Zoals in Matteus 1 en Lukas 3, waar het doel duidelijk is om de stamboom van Jezus te laten zien. Zodat iedereen weet dat Jezus echt de drager is van de beloften van God. In sommige namen zit soms ook nog weer een speciale boodschap (zoals bij Tamar of Batseba in Mat.1).
– De lijsten maken duidelijk dat de bijbelse geschiedenis echt gebeurd is. Er zijn aanwijsbare namen en gebeurtenissen aan verbonden.
– In het opnemen van de lijsten proef je ook iets van Gods aandacht voor mensen. Hij is betrokken bij individuele mensen. Volkstellingen gebeurden soms zelfs in Gods opdracht (Num.1; Ex.30). Met diezelfde zorg zullen de lijsten in het boek van het leven samengesteld zijn!
– De namen geven soms ideeën voor een mooie jongens- of meisjesnaam (volgens de catechisanten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: